money.bgСоциалното министерство прие новите правила, по които ще се изплаща

...
 money.bgСоциалното министерство прие новите правила, по които ще се изплаща
Коментари Харесай

Ето какви са промените за вторите пенсии

 

money.bg

Социалното министерство одобри новите правила, по които ще се изплаща така наречен втори пенсии. Това стана с план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, върху който работи близо една година работна група към МТСП.

До този миг не е поставяно под подозрение, че втора пенсия ще бъде вземана, само че след отглагане от над 10 години най-сетне се регламентират разпоредбите, по които това ще става.

Положителна вест е, че с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) пенсионните сдружения ще подсигуряват на хората, че вторите пенсии ще покриват най-малко брутния размер на импортираните в тях осигуровки, даже доходността за интервала на обезпечаване да е негативна. За задачата ще се сътвори специфичен авариен фонд. Така се подсигурява един най-малко на погашение, а на процедура сдруженията ще бъдат задължени даже и със лични средства да добавят съответната партида, в случай че тя се е оказала с по-малко средства.

Правото на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето. По предпочитание на обезпеченото лице и при изискване, че има задоволително натрупвания по партидата, които разрешават да се пресметна и изплаща пенсия, която е не по-малко от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст - пенсията му може да се отпусне една година преди навършването на пенсионната възраст.

Допълнителни пари се чака да могат да се получават от пенсионерите след 3 години.

Първи спомагателни пенсии ще могат да взимат дамите, които се пенсионират пред 2021 година или родените през 1960-та година. При мъжете пари по втория пенсионен дирек ще има от 2024 година

Причината е фактът, че частните пенсионни фондове съществуват едвам от 20 години и надлежно понижава срокът, в който има натрупвания по частните партиди.

Положителна смяна е и това, че се регламентира правото на избор на жителите. Вариантите са три:

• пожизнена пенсия;

• разсрочено заплащане за интервал от 5, 10 или 15 години;

• превеждане на цялата сума от партидата вкупом.

Тази смяна и опция за избори в забележителна степен се разграничава от предлагането на финансовия министър Владислав Горанов през 2017 година, което предвиждаше прехвърляна на парите по самостоятелните партиди в общ пул и погашение единствено и само на пожизнени пенсии без право на заместничество. Заради остра реакция и обвинявания за национализация, планът беше отдръпнат, а частните пенсионни сдружения излязоха със лични 9 оферти.

Сега признатите три разновидността за избор на жителите дават опция на обезпечените лица да възнамеряват в по-добра степен приходите си след пенсиониране.

Ако размерът на насъбраните средства е по-малък от три минимални пенсии, тогава пенсионерът може да получи еднократно цялата сума или, по-избор, разсрочено в границите на една година.

Ако пенсионерът почине преди да е получил всичките си пари в самостоятелната си партида, те ще могат да се онаследят. Ако обаче почине, преди да е получил всичко, наследниците му имат право да ги изискат и получат.

Редът на наследници не се трансформира - това са преживелият брачен партньор или брачна половинка, възходящи и низходящи родственици, които не престават да получават пенсията до обезпечен

В момента удръжките от заплатата по втория пенсионен фонд са в размер на 5%. Сумата, която действително ще получаваме при пенсиониране, зависи от размера на заплатата всеки месец, както и от годините насъбран трудов стаж.

ия интервал на приемане.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР